What a genderful world

Gender is een hot topic: geslachtsvrije toiletten, Nederlandse Spoorwegen met ‘Dear Travellers’ en geen jongens- of meisjeslabels in de HEMA-winkels.

Maar wist je dat wat we zien als mannelijk of vrouwelijk grotendeels cultureel bepaald is? Duik in een festivalachtige setting in de wereld van gender en ontdek hoe dit wereldwijd wordt uitgedrukt en ervaren.

Op Fiji dragen politieagenten een rok. Roze is pas sinds de jaren vijftig in het Westen een meisjeskleur. Hij en zij bestaan ​​niet in de Turkse taal. En in Mexico is er een derde geslacht naast mannelijk en vrouwelijk: muxe. Ervaar deze en meer in de tentoonstelling met objecten uit de museumcollectie, fotografische kunst, mode en persoonlijke verhalen.


Ervaar het zelf

Dus ga aan de slag, we dagen je uit! Raak een bokszak en toon je kracht. Duik in een ballenbak met borsten die je aan het denken zet over macht. Of maak een fotoshoot om je bewust te worden van wat typisch een ‘mannelijke’ of ‘vrouwelijke’ pose is.

Bepaalt je lichaam je gender?

Met je lichaam presenteer je jezelf aan de buitenwereld. Wat je ermee laat zien bepaal je zelf, maar voor een groot deel doe je dat ook volgens de normen van de tijd en de cultuur waarin je leeft.

Gender without borders?

Zijn er plaatsen waar je wel of niet welkom bent? Hoe zit het met het voetbalstadion, de yogaschool en de toiletten, op straat of in kamers in uw huis? Naast je positie in de samenleving, je rijkdom of kennis, bepaalt het geslacht waar je, of meer figuurlijk, de ruimte mag zijn die je inneemt of krijgt.

Hoe word je een gender?

Hoera, een meisje! Hoera, een jongen! Deze kreet betekent vaak meer dan dat mensen het geslacht van de baby vaststellen.

Hoe hoor je je te gedragen?

Hoe zie je eruit, hoe loop je, sta je, praat je, lach je, kijk je? Ben je stoer of verzorgend? Kortom, gedraag je je mannelijk, vrouwelijk, op geen van beide of juist allebei de manieren?

Wie heeft hier de macht?

De loonkloof, seksueel geweld, of mogen kiezen hoe je je leven leidt: wanneer het op macht aankomt, zijn de verhoudingen ongelijk. Mannelijke politieke macht overheerst al millennia. Maar op verschillende plekken hebben vrouwen de touwtjes in handen en kunnen vooraanstaande posities voorbehouden zijn aan een derde gender.

Hoe zie jij het?

De tentoonstelling plaatst gender in een internationaal perspectief. Wat als het voor jou gewoon is dat mannen en vrouwen rokken, jurken of make-up dragen? Wat zegt het tonen van spierkracht, of een doortastende of juist afwachtende houding over hoe mannelijk of vrouwelijk jij bent?

Welkom bij What a Genderful World!
Van 11 oktober 2019 tot 23 augustus 2020
Het museum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur van dinsdag tot zondag.

Bestel nu je tickets

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *