UNSEEN Platform

UNSEEN Amsterdam is dé plek om te ontdekken wat er gaande is in de wereld van fotografie. 

Kom naar de Westergasfabriek voor alweer de 8e editie van UNSEEN en verdwaal tussen duizenden foto’s van meer dan 300 opkomende fotografen.

Hoogtepunten van de Fair

Unseen Amsterdam 2019 presenteert nieuwe werken van een groot aantal kunstenaars. In zijn fotoserie Drown in My Magic verkent David Uzochukwu (1998) de concepten afkomst en discriminatie aan de hand van surrealistische beelden. Elizabeth Gabrielle Lee (1994) problematiseert, in haar nieuwe werk, de oriëntalistische blik met scènes uit de koloniale literatuur. De winnaar van ING Unseen Talent Award 2017, Andrea Grützner (1984), presenteert haar nieuwe serie, Hive. En Bharat Sikka (1973) exposeert bij de Indiase galerie Nature Morte voor het eerst The Sapper, een persoonlijk project over zijn vader. Hiernaast zullen ook befaamde kunstenaars zoals Roger Ballen (1950), Dana Lixenberg (1964), Joana Choumali (1974,), Lorenzo Vitturi (1980), Marcelo Brodsky (1954) en Melanie Bonajo (1978) niet eerder getoond werk exposeren.

Tentoonstellingen

In het kader van het Exhibitions programme 2019 stellen kunstenaars een aantal actuele thema’s aan de orde, van migratie tot postkolonialisme en van religie tot virtual reality. Met hun individuele benadering ontwikkelen zij nieuwe visies, trekken ze vaststaande meningen in twijfel en bevragen ze de visuele cultuur.

Vortex of Infinity – Tabita Rezaire

Vortex of Infinity is samengesteld door Marina Paulenka, artistiek directeur van Unseen. De expositie bestaat uit drie video-installaties van Tabita Rezaire, een Guyaanse multimedia-kunstenaar die in Frankrijk geboren is. In het multidimensionale werk van Tabita Rezaire gelden organische, elektronische en spirituele netwerkwetenschappen als helende technologieën. Zij kunnen het innerlijke bewustzijn op gang helpen. Switchend tussen digitale, fysieke en voorouderlijke herinneringen, verdiept de kunstenaar zich in wetenschappelijke denkbeelden om vat te krijgen op het allesdoordringende koloniale systeem, dat ons fysiek en psychisch in zijn greep heeft.

Woven Matters 

Woven Matters presenteert een selectie hedendaagse kunstenaars die in hun werk verbindingen leggen tussen textiel en fotografie. Aan de hand van visuele strategieën onderzoeken zij de tegenstelling tussen de tactiliteit van materialen en de tweedimensionaliteit van fotografische afbeeldingen. Met stof en draad verbeelden zij thema’s als familie en identiteit en introduceren zij in ons cultureel erfgoed een nieuw type vertelkunst.

2016 Kaliningrad

Lumix Meets Beyond 2020 By Japanese Photographers #7

Lumix Meets Beyond 2020 By Japanese Photographers #7 toont het werk van zes opkomende Japanse kunstenaars. Als reactie op het thema ‘Over to another parallel world’ gaan deze jonge talenten de confrontatie aan met onze geschiedenis en zoeken zij nieuwe vormen van expressie in de fotografie. Wat ze zien is realiteit noch fictie. Het is een parallelle wereld.

A Global Sense of Place – Felicity Hammond

Felicity Hammond’s project A Global Sense of Place, geïnspireerd door haar fascinatie voor digitale architectuurontwerpen, richt zich op de botsing tussen quasi-fotografische beelden en lokale stedelijke werkelijkheden. Hammond scheurt, vouwt en bleekt haar werk, fotografeert het opnieuw en print het op oppervlakken die gewoonlijk als reclamebord dienen. Haar project omvat foto’s van steden die een zogenaamde ‘global identity’ hebben en heeft voor de site-specific installatie op Unseen een aanpassing ondergaan.

Living Room

Doelstelling van het jaarlijkse driedaagse sprekersprogramma van Unseen Amsterdam is om te inspireren en kennis uit te wisselen, maar ook om vragen te stellen en na te denken over enkele van de meest urgente onderwerpen op het gebied van hedendaagse fotografie. De organisatie van deze Living Room die fotografen, wetenschappers en experts uit de kunstwereld bijeenbrengt vindt plaats in samenwerking met LagosPhoto en het V&A.

Book Market

De Book Market die dit jaar voor het eerst in het Transformatorhuis van de Westergas zetelt zal groter en beter zijn dan ooit. Dit is de plek om de experts uit de fotoboekindustrie te ontmoeten. Maar liefst 85 onafhankelijke uitgevers presenteren er hun nieuwste boeken. De bekendmaking van de winnaar van de Unseen Dummy Award 2019, wiens boek in het voorjaar van 2020 zal worden gepubliceerd, vindt plaats op 20 september in de Living Room. De Book Market is de locatie waar gedurende het weekend meer dan 32 fotoboeken worden gelanceerd en waar meer dan 41 signeersessies plaatsvinden.

On-site Projecten

Unseen 2019 presenteert een gevarieerde mix van On-site Projecten om innovatieve en interactieve initiatieven te bevorderen. Dit jaar zijn dat onder andere The Graduates en The sponge, the clay, the brick and the bridge, twee nieuwe projecten waarbij drie Nederlandse kunstacademies en hun studenten een samenwerking aangaan.

Talentontwikkeling

Unseen, bedoeld om aanstormend talent op het gebied van fotografie te ondersteunen, hanteert een gevarieerd programma ter bevordering van talentontwikkeling. Je kunt nu stemmen op jouw favoriete finalist van de ING Unseen Talent Award.

City Programme + Open Gallery Night

Unseen Amsterdam reikt elk jaar weer verder dan de Westergas. Van 20 t/m 22 september vindt verspreid door de stad een uitgebreid programma plaats met belangwekkende exposities en evenementen. Musea en projectruimten openen hun deuren en presenteren werk van prestigieuze kunstenaars en tentoonstellingen van vooraanstaande curatoren. Op zaterdagavond 21 september van 20.00 tot 22.00 uur zijn kunstliefhebbers en professionals welkom, buiten de reguliere openingstijden om, in meerdere lokale galeries, musea, projectruimtes en andere kunstinstellingen.

 

Westergas | 1014 DB | Amsterdam

Vrijdag 20 september 11.30 – 21.00
Zaterdag 21 september 11.30 – 20.00
Zondag 22 september 11.30 – 17.00

Day ticket € 22,50 | Passe-Partout € 39,50
Student € 16,50 | Student Passe-Partout € 28,50
Koop hier je tickets.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *