Tips & tricks voor het ophangen van je kunst

En dan heb je ineens een kunstverzameling. Heel erg leuk natuurlijk, maar hoé hang je dat nu eigenlijk een beetje mooi op?

Terwijl het ophangen van kunstwerken een lust is als je eenmaal een beetje hebt geoefend, kan het voor velen een beetje ontmoedigend lijken. Dit betekent dat nieuw gekochte stukken vaak stof verzamelen, of worden opgehangen op een manier die niet veel doet om de schoonheid van het kunstwerk te rechtvaardigen. Slecht uit elkaar geplaatste frames of kleine kunstwerken in grote ruimtes – dit zijn slechts enkele van de veel voorkomende fouten die gelukkig heel makkelijk op te lossen zijn!

De breedte van je kunstobject (of bij meerdere werken naast elkaar de totale breedte hiervan) moet 0.57x (hier heeft dus echt iemand voor gestudeerd?) de breedte van je muur zijn, waarop het komt te hangen. Bij kunstwerken boven de bank hanteren we vaak de 2/3e regel. Kies voor de maat minimaal 2/3e van de breedte van de bank.

De beste hoogte is wanneer je oog op het middelpunt van het schilderij valt (+/- 160 cm van de grond dus als je zelf 1.80m lang bent). Dit kijkt rustiger. Kunstobjecten in een zithoek hangen dan dus ook vaker wat lager aan de wand.

Tip: Denk van te voren goed na wáár je je kunstwerk wilt gaan hangen. Bedenk dat je werk kan gaan kreukelen wanneer het in de badkamer gehangen wordt.Voor vochtige kamers is het verstandig om te kiezen voor kunst dat gedrukt is op aluminium dibond. Dit materiaal is bijzonder stevig en weerbestendig, dus geschikt voor de keuken, badkamer en overdekte buitenplaatsen. Denk ook aan de hoeveelheid licht dat op het kunstwerk valt. Afgedrukte foto’s in direct zonlicht kunnen vervagen en kunst op plexiglas geeft enorm veel spiegeleffect. Ook warmte bronnen kunnen effect hebben op jouw kunstwerk.

Misschien kat in het bakkie; in een klein rommelig huis is het niet héél verstandig om ook nog eens een heleboel kleine lijstjes bij elkaar op te hangen…

Heb je meerdere kunstwerken van verschillende groottes, begin dan aan de linkerkant met het grootste object. Wij lezen en schrijven namelijk van links naar rechts, waardoor deze het eerst opvalt. Hieronder vind je allemaal voorbeelden van combinaties die je kan maken als jij het niet kan laten méér dan 1 kunstwerk te kopen.

Doe eens gek! Mix and match niet alleen verschillende stylen (schilderijtjes met bijvoorbeeld zeefdrukken en foto’s), maar ook met de diepte van objecten en lijsten. Mensen denken vaak dat dit een rommeltje wordt, maar juist die afwisseling zorgt ervoor dat elk stuk meer opvalt.

Je hebt wit, wit én wit. Juist omdat er zoveel kleuren wit zijn, is het verstandig om je muur dus niet wit te maken. Het wit in een kunstwerk kan nét die andere kleur wit bevatten waardoor deze gelig uitvalt (jak…)

Licht grijs is blijkbaar de ideale kleur. Alhoewel de donkere kleuren in het Rijksmuseum ook prachtig zijn!

Enorm handig natuurlijk al die tips, maar ga gewoon lekker zelf aan de slag. Leg je kunstwerken eerst op de grond, speel met de compositie en maak foto’s! Dan zie je snel genoeg wat goed bij elkaar past. En het allerbelangrijkste: volg je gevoel!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *