JR ROOM | MOCO

JR Kamer bij Moco Museum met kunst die de wereld zal veranderen.

Ik hoor je denken…. wie is JR? Misschien gaat er niet direct een belletje rinkelen, maar daar komt met het zien zijn werken wel verandering in. Als het om maatschappelijke verandering gaat, is JR er altijd als eerste bij. Deze Franse fotograaf, filmmaker, straatkunstenaar en urban artivist is bekend geworden met zijn maatschappelijke projecten. Zijn ‘wildgeplakte’ zwart-witportretten van monumentaal formaat duiken overal ter wereld op. ‘Kan kunst de wereld veranderen?’ Moco denkt van wel.

JR staat op de TIME 100 Influential People-lijst en heeft zich bewezen als activist, onverwachte held en Emmy-genomineerde. Tegenwoordig lijkt alles te draaien om de verschillen tussen mensen. Elk meningsverschil wordt breed uitgemeten in de media. JR wijdt zijn leven liever aan dat wat ons bindt, door bruggen te bouwen. In Moco Museum zijn nu drie van zijn belangrijkste werken te zien in een speciaal ingericht JR-room.

De JR-room is gedurende een beperkte periode te bezoeken in Moco Museum. In de kamer hangen de werken: Louvre (The Secret of the Great Pyramid), Giants en The Gun Chronicles: A Story of America. Vooral het laatste werk over wapenbezit en de beladen wapenwet in Amerika heeft veel internationale aandacht gekregen. Het is inmiddels in meer dan tien verschillende Amerikaanse steden te zien geweest en nu JR voor het eerst in het Moco Museum in Amsterdam te zien is wil hij deze belangrijke discussie buiten de VS voortzetten.

THE GUN CHRONICLES: A STORY OF AMERICA

The Gun Chronicles: A Story of America door JR is een uniek verzamelobject, gecreëerd ter gelegenheid van zijn project Guns in America, dat hij in samenwerking met TIME Magazine realiseerde. JR heeft het onderwerp zelf voorgesteld, al had hij tot dat moment niets met wapens. Geïntrigeerd door de gestage toename van het aantal grote schietpartijen in de VS, documenteerden JR en TIME zo het debat over de Amerikaanse wapenwetten en het wapenbezit. Het project is een combinatie van kunst en journalistiek en  hiermee heeft JR een van de allerbelangrijkste discussies uit de Amerikaanse geschiedenis in beeld gebracht.

Eén voor één fotografeerde, filmde en interviewde JR 245 deelnemers van uiteenlopende achtergronden: jagers, veteranen, activisten, overlevenden, politieagenten, onderwijzers, ouders, kinderen; mensen die bang zijn dat hun kinderen ten prooi vallen aan wapengeweld of juist bang zijn dat ze hun kinderen zonder wapens niet kunnen beschermen. En één voor één prikte hij hun uitgeknipte foto’s vervolgens op een groot bord en maakte daar een imposant kunstwerk van.

GIANTS

Toen JR zich voor het eerst in immigratie ging verdiepen, kwam hij in contact met een gezin dat vlak bij de grensmuur tussen de VS en Mexico woonde. Vanuit zijn wiegje keek baby Kikito elke dag over de muur, zonder enig politiek besef. Daar heeft de kunstenaar toen zijn Kikito-installatie gebouwd, waarin de dreumes meer dan levensgroot is afgebeeld. Het resultaat is een immens fotografisch kunstwerk dat de onschuld van jonge immigranten symboliseert. Op de laatste dag van deze installatie organiseerde JR een picknick aan beide kanten van de muur, waarvoor hij zowel Mexicanen als Amerikanen uitnodigde. Hoewel de grenspolitie het project wilde stopzetten en alle deelnemers dreigde te arresteren, zagen ze daarvan af toen ze deze positieve actie met eigen ogen aanschouwden.

LOUVRE

The Secret of the Great Pyramid/Le secret de la Grande Pyramide was een samenwerking tussen JR en het Louvre, ter ere van het 30-jarig bestaan van de moderne glazen piramide van architect I.M. Pei. Het is een reusachtige collage die de illusie wekt dat de piramide in de grond wegzakt. Voor dit maatschappelijke project plakten meer dan 400 vrijwilligers, onder wie de twee oprichters van het Moco Museum, 2000 repen papier op wel 17.000 vierkante meter! Hoewel duidelijk was dat dit kunstwerk niet heel lang zou meegaan, zetten de vrijwilligers zich met volle overtuiging in voor het project, om mensen bij elkaar te brengen en mooie herinneringen te maken.

Bezoek de JR-room in Moco Museum

Ik denk dat met het beschrijven van bovenstaande werken die nu in Moco Museum te zien zijn wel een lichtje gaat branden als je voortaan de naam JR hoort vallen. Wat zijn volgende werk zal worden? Who knows. Dat het een maatschappelijk en experimenteel project zal worden is wel zeker, en daarmee laat hij zien dat kunst de wereld kan veranderen!

Koop je tickets hier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *