Fashion Statements

Mode en identiteit, toen en nu.

Vanaf 18 april tot en met 8 september 2019 kun je je in het Amsterdam Museum volop laten inspireren door mode van vroeger en nu. Geniet van ruim 75 kostuums uit de collectie van het Amsterdam Museum én het werk van zes hedendaagse ontwerpers, Karim Adduchi, Marga Weimans, Bas Kosters, Studio Ninamounah, Patta en Art Comes First.

Kleding en persoonlijkheid

 

De kleding die we dragen onthult iets over onze persoonlijkheid. Mode geeft uiting aan onze identiteit, wat we belangrijk vinden of waar we voor staan. In deze tentoonstelling zetten zes toonaangevende hedendaagse ontwerpers hun creaties naast én tegenover onze historische collectie met mode uit de achttiende en negentiende eeuw. Het is een dialoog tussen het heden en verleden; een uitwisseling van statements.

In de achttiende en negentiende eeuw was de heersende mode een handig middel om te weten wie je voor je had. Droeg je zwart? Dan was je waarschijnlijk rijk of in de rouw. Was je hoepelrok enorm breed? Dan had je genoeg geld om het breed te laten hangen – en ondertussen kwam je slanke taille ook nog fijn uit. Had je die slanke taille niet? Dan was daar het vormgevende korset waarin je werd ingesnoerd, zwanger of niet, om in het silhouet van dat moment te passen.

Reflectie door hedendaagse ontwerpers


Ninamounah over lichaamsvormen

Dat we die slanke taille nog steeds willen, wordt dat opgelegd door de omgeving of door onszelf? Of eigenlijk door allebei? Hoe ongemakkelijk is het als we ons bewust lichaamsvormen aanmeten die volgens de gangbare norm onflatteus zijn, zoals in de ontwerpen van  Ninamounah?

Ninamounah
Ninamounah. Foto Piet Oosterbeek – Korset, 1850-1859. Collectie Amsterdam Museum


Patta over schoenen 

Schoenen zijn om te dragen. Of toch niet? Sophia Lopez Suasso verzamelde in de negentiende eeuw tientallen paren zonder ze te dragen. Dat is herkenbaar voor Patta, voor wie dragers van hun schoenen vooral dragers van cultuur en klasse zijn.

Patta
Patta: Edson Sabajo en Guillaume Schmidt.


Marga Weimans over volume

Prachtige jurken, meterslange stof, een dramatisch volume. Maar in de tijd dat volume alom aanwezig was, was slavenhandel dat ook. Marga Weimans schetst met haar volumineuze jurken een beeld van schoonheid, maar tonen met tranen en bloed kritiek op de geschiedenis van slavernij die met textiel en mode is verweven.

Marga Weimans
Marga Weimans. Foto Roel Jacobs – Tweedelige huisjapon circa 1750-1775. Collectie Amsterdam Museum


Bas Kosters over uitbundigheid

Kleding vermaken, een nieuw fenomeen of al eeuwenoud? Waar vroeger de stoffen te kostbaar waren om te vervangen met iedere modetrend en daarom vermaakt werden, verknipt Bas Kosters oude kledingstukken om ze een nieuwe waarde te geven. De ontwerpen van Bas Kosters zijn flamboyant en overdadig in prints, borduursels, texturen en kleurgebruik.

Bas Kosters
Bas Kosters. Foto Marc Deurloo – Galakostuum, 1750-1810. Collectie Amsterdam Museum


Art Comes First over Black

Er zijn altijd verschillende tinten zwart geweest, afhankelijk van welk pigment, stof of structuur werd gebruikt. Voor Art Comes First is ‘black’ veel meer dan een kleur. Het staat voor liefde voor alles dat black is: black culture, black music, black love. Sam Lambert en Shaka Maidoh, het duo achter Art Comes First, heroveren zwart.

Art Comes First
Japon, circa 1905. Collectie Amsterdam Museum – Art Comes First voor Amsterdam Museum, Foto David Pattinson


Karim Adduchi over heupen

Karim Adduchi accentueert in zijn ontwerpen de tegenstellingen tussen kracht en kwetsbaarheid, rijkdom en ondergeschiktheid, onthullen en verbergen. Hij gebruikt daarvoor materiaal dat teruggaat naar zijn roots, waar Berberse vrouwen in het openbaar hun schoonheid verbergen.

Karim
Karim Adduchi. Foto Chavez van den Born – Robe à la Française, circa 1760-1780. Collectie Amsterdam Museum
 

Fashion Statements is te zien van donderdag 18 april tot en met zondag 8 september in het Amsterdam Museum.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *