Stedelijk: Migranten in Parijs

Tentoonstelling over Chagall, Picasso, Mondriaan en andere (on)bekende kunstenaar-migranten in Parijs (1900-1950).

De tentoonstelling ‘Migranten in Parijs’  is een verhaal over anders zijn, dat wat ons onderling met elkaar verbindt en je weg vinden in een gepolariseerde samenleving.

Kom langs en zie het werk van Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan etc in een ander licht. Ontdek daarnaast nieuwe kunstenaars. Er wordt werk vertoond van meer dan 50 beeldende kunstenaars, fotografen en grafisch vormgevers. Bovendien zal voor het eerst in bijna 70 jaar de grote collectie Chagalls van het Stedelijk te zien zijn: 40 werken, waaronder 8 iconische schilderijen.

In de 1e helft van de vorige eeuw trokken veel kunstenaars naar hét kunstcentrum van de wereld: Parijs. Zij moesten er hun weg vinden in een gepolariseerde samenleving vol nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. Ondank hun succes werden de kunstenaars vaak geconfronteerd met het feit dat ze geen Fransen waren.

Als arme migrant zou de Spanjaard Picasso zich in Parijs ontpoppen tot een radicale vernieuwer. Hij blijft echt ook zijn Spaande roots trouw, en in zijn werk is te zien dat hij zich vaak identificeert met ‘anders-zijn’. Chagall ervaart als Joods/Russische banneling eenzaamheid, uitsluiting en onverbloemd antisemitisme. Zijn schilderijen getuigen van een diepe heimwee; vaak komen er rabbi’s, synagogen en andere Joods-Russische elementen in voor.

Door de 1e wereldoorlog verandert het kunstklimaat. Waar voor de oorlog de moderne kunst gedijt, is er na de oorlog een sterke hang naar traditie en klassieke kunst. Ook de avant-gardisten passen zich hierop aan; Picasso kent dan zijn beroemde neoklassieke periode, Chagall gaat over op het universele thema van de liefde. Maar als hij de opdracht krijgt om de fabels van La Fontaine te illustreren kookt de pers over van het feit dat het Franse nationaal erfgoed verbeeld wordt door een buitenlandse Jood. Mondriaan, die voor WO I in Parijs aangestoken was door de avant-garde, blijft juist zijn eigen pad volgen en gaat tegen de nieuwe Franse smaak in onverstoorbaar verder met zijn abstracte composities.

De tentoonstelling belicht ook onbekendere verhalen die direct met migratie en kunst te maken hebben. En komt de zwarte gemeenschap in Parijs in beeld, van de vele arbeiders die de stad kent tot opvallende persoonlijkheden als de Amerikaanse danser en activiste Josephine Baker.

Tentoonstelling: 21 sept t/m 2 feb 2020
Koop hier je tickets

 

Leuk: op vrijdag 20 september is de officiële opening:
Tijd: 21.00 – 23.00 uur
Muziek: dj Margie
Entree: gratis

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *