Bible & Dildo – Momo Okabe

Foam presenteert in samenwerking met Pride Amsterdam 2019 het werk van Momo Okabe (1981 Japan) uit de collectie van het museum.

De foto’s zijn een selectie uit de serie Bible and Dildo, die het verhaal vertellen van de ‘lovers’ van Okabe en hun worsteling met genderdysforie, identiteitsstoornissen en sociaal isolement.

In Dildo documenteert Okabe relaties met Kaori, een vrouw met genderdysforie, en Yoko, een minnaar die ze naar Thailand volgde tijdens een geslachtsveranderingsoperatie. De serietitel, “Dildo”, verwijst naar hoe, voor sommige transgender mensen, een dildo een lichaamsdeel kan vertegenwoordigen dat transgender mensen wel of niet hebben.

“Bible” geeft indrukken weer van de complexiteit van het leven van Okabe’s vrienden en geliefden die te maken hebben met kwesties van genderidentiteit en sociaal isolement. Okabe plaats beelden van het ondergrondse nachtleven van Tokio en de kwetsbaarheid van haar eigen gemeenschap naast elkaar, met de vernietiging veroorzaakt door de zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami in 2011.


Over Momo Okabe:

Mono Okabe ontving een BFA in fotografie van Nihon University of Art in 2004. In 1999 werd haar werk door Nobuyoshi Araki geselecteerd voor de prestigieuze New Cosmos of Photography Award en in 2015 won ze de Foam Paul Huf Award. In hetzelfde jaar werd de solotentoonstelling ‘Bible and Dildo’ gepresenteerd op Foam en werden werken uit de serie onderdeel van de collectie van het museum. Haar fotoboeken ‘Dildo en Bible’ worden uitgegeven door Session Press. Ze is opgegroeid in Frankrijk en woont en werkt in Tokio.

tickets: https://www.foam.org/nl/museum/programma/bible-and-dildo

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *